Pazartesi - Cumartesi 08.30-20.00

0 541 879 13 18

Acıbadem Mh. Acıbadem Cad No:93 Kadıköy/İstanbul

Yukarı

YO-YO SENDROMU VE TEDAVİSİ

Yo-yo sendromu kısıtlı yemek yeme ve bir anda çok fazla yemek yeme döneminden oluşan bir diyettir. Bireyin alması gereken kaloriyi çok kısa dönemlerde yükseltip düşürmesiyle bireyin tüm sistemlerini etkileyen sağlıksız bir diyet türüdür. Alınan değişken kaloriye bağlı olarak kilo kaybı ve kilo alımı meydana gelir. Kilo kaybı sırasında vücuttan yağ ile birlikte kas kaybı da oluşmaktadır. Geri alınan kilonun çoğu yağ olarak vücuda geri döner ve total kas kütlesinde kayıp oluşur. Tekrar sağlıklı bir diyetle kilo kaybı sağlanmak istendiğinde ise yağ yakan kaslardan da kayıp olduğu için kilo vermek daha da zorlaşacaktır. Az kalori alınan dönemlerde çok kısıtlı beslenildiği için barsak mikrobiyomuna etki eder. Bağırsaklarımız besin çeşitliliğine ihtiyaç duyar. Kısıtlı beslenildiğinde bu çeşitlilik ortadan kalkar ve barsaklarımızdaki iyi bakteriler yeterince beslenemediğinden ölmeye başlar. Bununla birlikte bireyin seratonin seviyesi azalır. Seratonin azalmasıyla kişide negatif duygu hissettiğinde karşı yeme atakları(binge-eating), anksiyete, depresyon gibi psikolojik sorunlara yol açabilir. Yo-yo diyetine girmek isteyen birey başarısızlık duygusu hissedip bu diyeti yapmaya başlar. Kilo alımı başladığı zaman özgüven eksikliği ortaya çıkabilir. Başarısızlıkla yola çıkıp bu diyeti uygulayan bireyde ileriki süreçte tartılmaktan korkma duygusundan dolayı önleyici herhangi bir tedbir de almayıp, sağlıklarını umursamamaya başlarlar.

Yo-yo diyetini uygulayan bireylerde sadece psikolojik değil fizyolojik olarak da sorunlar çıkmaya başlar. Kilo kazancının sürekli olduğu bu dönemde kardiyovasküler stres oluşur, kan basıncı artar. Farelerde yapılan bir araştırmada ağırlık döngüsünün, karaciğer yağlanması oluşturduğu gözlenmiştir. Aynı zamanda karın bölgesinde de yağlanma meydana geldiğinden diyabet riskini arttırır.

Bu tarz şok diyetler yerinde sürdürülebilir, kısıtlama olmayan sağlıklı diyetler tercih etmeliyiz. Başarısızlık duygusunu gidermek için, bilgisayar tv gibi sosyal medyadan biraz uzak kalarak yeni hobiler edinmeliyiz.

Paylaş
Gözde Nur Artıkoğlu

Klinik ve Sporcu Beslenmesi Uzmanı

Henüz Yorum Yok

Yorum Yaz