Pazartesi - Cumartesi 08.30-20.00

0 541 879 13 18

Acıbadem Mh. Acıbadem Cad No:93 Kadıköy/İstanbul

Yukarı

VERİLEMEYEN SON KİLOLAR

Uzun süredir diyet ve spor yapıyorsunuz, sonuç olarak kilo verdiniz. Vermeniz gereken son 3 kilonuz daha var, ancak tartıdaki rakam bir türlü değişmiyor ve nedenini de bilmiyorsunuz. Telaşlanmayın, cesaretiniz kırılmasın. Bu, herkesin kilo verme sürecinde yaşayabileceği bir durum.

Peki bu tartıda takılma durumunun nasıl üstesinden gelebilirsiniz? İşte size yardımcı olacak 10 etkili ipucu!

 

1-Yediğiniz her şeyi takip edin

Gün boyunca yediğiniz her şeyin gerçekten farkında mısınız? Belki de farkında olmadan atıştırdığınız şeyler vardır. Farkında olmadan yemeyi durdurmak için gün boyunca tükettiğiniz her şeyi bir yere yazın. Bu yöntem ne yediğinizin ve ne kadar yediğinizin farkında olmanıza yardımcı olacaktır.

 

2-Porsiyon büyüklüğünüzü kontrol edin

Fast food, tatlılar, makarna ve ekmek yeme alışkanlığınızı bir kenara ittiniz ve sağlıklı besleniyorsunuz. Ancak porsiyonlarınızı kontrol ediyor musunuz? Kilonuz azaldıkça, porsiyonlarınızı da küçültmeniz gerekir. Diyete başladığınız ölçülerle aynı miktarda yemeye devam etmek, kilo kaybınızın durmasının nedeni olabilir. Ayrıca, tüm yiyeceklerin bir kalorisi olduğunu unutmayın. Ekstra fıstık ezmeli, büyük bir smoothie ile yaptığınız kahvaltınıza eklediğiniz malzeme miktarlarını azaltmanın zamanı gelmiş olabilir.

 

3-Egzersiz sıklığını veya yoğunluğunu artırın

Vücudunuz egzersiz programınıza adapte olmuş ve artık tepki vermiyor olabilir. Spor salonuna haftada 1-2 gün gidiyorsanız, haftada 3-4 güne çıkarmayı deneyin veya egzersiz sürenizi günde 30 dakikadan 45 dakikaya çıkarmayı deneyin. Ayrıca, vücudunuzun alışkın olmadığı farklı egzersizleri deneyin. Bu değişiklikler vücudunuzu şaşırtmaya yardımcı olacaktır.

 

4-Gece geç saatte atıştırmaya son verin

Gündüzleri sağlıklı besleniyorsunuz, ancak geceleri kendinize engel olamıyorsunuz. Bu durum farkında olarak veya farketmeden oluyor olabilir. Gece atıştırmaları, diyetinizi ve kilo verme çabalarınızı olumsuz etkileyebilir. Akşam yemeğinden sonra ya da yatmadan önce yediklerinize daha dikkat etmeyi deneyin. Mümkünse akşam yemeğinden sonra hiçbir şey atıştırmayın.

 

5-Her gün tartılmaktan vazgeçin

Her gün tartılmak yerine haftada bir kez tartılın. Gün içinde yedikleriniz tartıdaki kilonuza yansımaktadır. Sabah aç karna tartıldığınızda en düşük kilonuzdayken akşam saatlerinde 1-2 kg yüksek çıkabilirsiniz. Tartıda daha büyük değişiklikler görmek daha motive edici olacaktır. Bu yüzden haftada 1 kez günün hep aynı saatinde tartılın.

 

6-Karbonhidrat kaynaklarını azaltıp, yağ ve protein alımını artırın

Daha önce ketojenik diyet denemediyseniz, bunun gibi radikal bir değişiklik metabolizmanızı tetikleyebilir ve kalan kilolarınızı vermenize yardımcı olabilir. Ketojenik diyet; ekmek, makarna, pirinç, tahıl ve baklagiller, meyveler, süt ve süt ürünleri ve karbonhidrat içeren yiyecekleri sınırladığınız düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyettir. 7-10 gün boyunca bu tür diyet uygulamak kilo vermenize yardımcı olacaktır. Ancak bu diyet etkili bir yöntem gibi görünse de, sizin için doğru bir seçim olmayabilir. Bunun için bir beslenme uzmanına danışın.

 

7-Aralıklı oruç diyetini deneyin

Kilo kaybı platosunu kırabilecek başka bir diyet türü ise aralıklı oruçtur. Son zamanlarda popüler olan bu diyet türünün en yaygın yöntemi günün 16 saatinde oruç tutup, kalan 8 saatlik sürede yemek yemektir. Kişiye özel planlanan bu diyet tipini beslenme uzmanınızdan yardım alarak deneyebilirsiniz.

 

8-Stresi yönetin ve daha fazla uyuyun

Stres kilo vermenizi engelleyebilir. Stres, göbek bölgesinde yağ depolanmasını artıran kortizol hormonunu arttırır. Stresinizi yönetmeyi öğrenmeniz kilo vermenize yardımcı olacaktır. Ek olarak uyku zihinsel, duygusal ve fiziksel sağlık için son derece önemlidir. Kilo kaybını desteklemek için, gece 7-8 saat uyumayı hedefleyin.

 

9-Alkolden kaçının

Alkol, kilo kaybınızı engelleyebilecek başka bir faktördür. Alkollü içeceklerin de yüksek kalorili olduğunu unutmayın. Kısa vadede alkol, vücutta su tutulumunu arttırır ve uzun vadede yağ yakımını engeller. Ayrıca karın bölgesinde yağ birikimesine yol açabilir.

 

10-Sabırlı olun

Kendinizden ve verdiğiniz emekten vazgeçmeyin, sabırlı olduğunuz sürece bu kilo kaybı platosunun üstesinden gelebileceğinizi unutmayın. Arkasındaki sebebi bulmaya çalışırken motive olmaya ve diyetinize sadık kalmaya çalışın.

 

Tüm bu adımları denediyseniz ve hala kendi başınıza kilo veremiyorsanız, bir profesyonelden yardım alın. Hormonal problemler, menopoz, herhangi bir hastalık durumu veya hamilelik gibi diğer faktörler bu duruma neden olabilir.

Paylaş
Gözde Nur Artıkoğlu

Klinik ve Sporcu Beslenmesi Uzmanı

Henüz Yorum Yok

Yorum Yaz