Pazartesi - Cumartesi 08.30-20.00

0 541 879 13 18

Acıbadem Mh. Acıbadem Cad No:93 Kadıköy/İstanbul

Yukarı

REGL DÖNEMİNDE NE YENMELİ?

Regl döngüsü genellikle zor geçen bir süreç olabilir. Normal zamanda sizi rahatsız etmeyecek şeylerden regl döneminde aşırı derecede rahatsız olabilirsiniz ve bu dönemde hormonlarımızı suçlarız.

Elbette, hormonlarımız vücudumuzu birçok farklı şekilde etkiler. Şişkinlik, kramplar, ve ruh hali değişimleri arasında iken zaman, genellikle herhangi bir kadının hayatındaki en iyi zaman değildir. Yine de, bu sorunların hayatınızı kontrol etmesine izin vermek zorunda değilsiniz. Yaşam tarzı düzenlemeleri, regl öncesi sendromun belirti ve semptomlarını azaltmanıza veya yönetmenize yardımcı olabilir.

Regl döngüsünden daha az stresle geçmek için, bu dönemdeyken odaklanmanız gereken yiyecekleri listeledik. Vereceğimiz ipuçları ile bu dönemi daha rahat bir şekilde atlatabilirsiniz.

 

 

  • Tatlı isteğiyle başa çıkma

Kadınlar, hormonlardaki dalgalanma nedeniyle regl dönemlerinden önce ve regl dönemi boyunca abur cubur istemektedir. Çoğu kadın, işlenmiş tatlıların harika olmadığının farkındadır, ancak regl dönemlerinden önce canı tatlı çeken biri, daha akıllı seçimler yapmanın zor olduğunu söyleyecektir. Bu dönemde şeker açlığı ile mücadele etmek için bazı fikirlerimiz var. Örneğin, bitter çikolata, regl döneminde tüketebileceğiniz harika bir tercih olabilir. Bitter çikolata ve badem ikilisiyle bir ara öğün oluşturmayı deneyin! Bitter çikolata, mutluluk hormonu olan serotonini düzenleyerek ruh hali değişimlerini azaltan antioksidanlar ve magnezyum içerir. Bitter çikolata seçerken kakao yüzdesinin en az %70 olduğundan emin olun. Ne kadar yüksek oranda kakao, o kadar az şeker demektir. Ayrıca, badem, regl döneminde krampları hafifletebilen bir E vitamini kaynağıdır. Bildiğiniz gibi, işlenmiş atıştırmalıklar şekerle tatlandırılır. Şeker eklenmiş atıştırmalıklar yerine doğal alternatiflerden hurma, kuru erik, kuru kayısı şeker istekleriyle savaşmak için harika bir yol olacaktır. Evinizde yeni tarifler denerken tatlılarınızı hurma, kuru kayısı veya kuru erik ile tatlandırmanın zamanı belki de geldi.

 

 

  • Bol su içmeye odaklanın

Şekerli, gazlı içecekler şişkinliğe neden olur. Tıpkı soda gibi, karbonatlı içecekler şişkinliği artıracaktır. Kafein ayrıca regl döneminizde kaçınılması gereken ana gıdalardan biridir. Kafein, şişkinliğinizi arttırabilir ve uterusunuzu tahriş eder, bu da kramplarınızı kötüleştirir. Bunun yerine suya yer verin! Su alımınızı artırmak şişkinliği azaltacaktır. Su içmeyi unutuyorsanız su hatırlatıcı applerden yardım alabilirsiniz.

 

 

  • Kalsiyumu eksik etmeyin

Yoğurt, iyi bir kalsiyum kaynağı olduğu için regl döneminizde yer vereceğiniz en iyi yiyeceklerden biridir. Kalsiyum tüketmek, ruh hali değişimlerini önleyerek depresyon ve anksiyete duygularını azaltır. Diyetinize yoğurt ekleyerek kalsiyum alımını artırabilirsiniz. Yoğurtlu granola veya meyve dilimlediğiniz yoğurdunuz aslında kahvaltı ve ara öğünler için çok sağlıklı seçeneklerdir. Süt ürünü olmayan bir kalsiyum kaynağı arıyorsanız da, brokoli veya lahana deneyebilirsiniz.

 

  • Magnezyum alımı

Araştırmalar magnezyumun baş ağrısı ve kramp gibi semptomları hafifletmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Kepekli tahıllar, kas gerginliğinin yanı sıra ruh hali değişimlerini de azaltmaya yardımcı olan magnezyum kaynaklarıdır. Ayrıca, muz ve yer fıstığı, potasyum ve magnezyum açısından zengin, ruh halini en iyi yükselten gıdalardandır. Güne fıstık ezmeli muzlu bir tost ile başlamayı deneyebilirsiniz veya kahvaltınızın yanına muz ve bir avuç fıstık ekleyip sağlıklı bir öğün yaratabilirsiniz. Bu şekilde magnezyum düzeylerimizi artırabilir ve daha iyi hissetmeye başlayabiliriz!

 

  • Diyetle demir alımınızı en üst düzeye çıkarın

Menstrüasyon sırasında kadınların besin ihtiyaçları değişir. Kadınlar adet dönemlerinde kaybettikleri demir miktarını telafi etmek için erkeklerden daha fazla demire ihtiyaç duyarlar. Regl dönemindeki her gün için yaklaşık 1 mg demir kaybedilir. En iyi demir kaynakları, kırmızı et, tavuk ve balık eti, ıspanak, lahana, pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerdir bu yüzden bu dönemde bu yiyeceklerden yeterli oranda tüketmeye özen gösterin.

Paylaş
Gözde Nur Artıkoğlu

Klinik ve Sporcu Beslenmesi Uzmanı

Henüz Yorum Yok

Yorum Yaz